Wat is EPS en wat zijn de mogelijkheden?

Gepubliceerd op 21 juni 2021 om 14:55

Het is belangrijk om bederfelijke goederen verantwoord te vervoeren om de kwaliteit ervan te behouden. EPS (ook wel tempex of piepschuim genoemd) is een isolatiemateriaal dat regelmatig wordt gebruikt voor het beschermen en isoleren van goederen tijdens transport. EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen. Hierbij zetten polystyreenkorrels uit onder verhitting, waarna ze aan elkaar gaan kleven. Dit technische stuk kan je eigenlijk meteen weer vergeten, maar wat je niet mag vergeten is dat er tijdens de expansie luchtbelletjes worden gevormd waardoor EPS materiaal voor 98% (!) uit lucht bestaat (en nee, dat is geen gebakken lucht).

Omdat EPS materiaal voor het grootste gedeelte uit lucht bestaat, is EPS isolatiemateriaal erg licht en daardoor fijn om te gebruiken (voorkom je toch weer wat rugklachten mee). Verder heeft EPS materiaal schokabsorberende eigenschappen waardoor het materiaal uitermate geschikt is voor het vervoeren van kwetsbare items. Producten zullen hierdoor tijdens het vervoer ervan geen schade op kunnen lopen. Dat is voor de gemoedstoestand toch wel fijn om te weten wanneer je waardevolle producten wil laten vervoeren. Daarnaast is EPS materiaal goed voor de portemonnee. Omdat EPS materiaal voor 98% uit lucht bestaat, worden er weinig materiaalkosten gemaakt waardoor isolatie met EPS/tempex relatief goedkoop is. Tot slot zorgen de vochtbestendige eigenschappen van EPS/tempex ervoor dat het materiaal populair is voor het verpakken van gekookt voedsel en bederfelijke middelen. 

EPS dozen

Omdat EPX/tempex schokbestendig is, een hoge stootvastheid heeft en ongevoelig is voor UV straling, schimmel en vocht is EPS materiaal dus erg geschikt om goederen mee te vervoeren. EPS materiaal kan in elke vorm geperst worden. Zo bestaan er ook EPS dozen. Dit zijn isolerende verpakkingsdozen waarmee producten gekoeld of bevroren verzonden kunnen worden waarbij de kwaliteit van de producten wordt behouden. Met EPS dozen heb je eigenlijk twee vliegen in één klap; de EPS dozen hebben een algemene beschermfunctie én zorgen ervoor dat producten de juiste temperatuur behouden.

Hoe goed isoleert EPS?

Het zeer lichte gewicht van EPS/tempex roept misschien de vraag op hoe goed EPS nu eigenlijk isoleert. Daar stilstaande lucht geen warmte geleidt en EPS/tempex voor 98% uit lucht bestaat, kunnen we wel stellen dat EPS goed isoleert. Daarbij geldt dat hoe dikker de wanden van de doos, hoe beter de isolatie. Omdat EPS niet of nauwelijks veroudert, is de isolatiewaarde blijvend.

Is EPS luchtdicht?

De kwaliteit van bederfelijke goederen blijft niet alleen door een goede isolatiewaarde van de transportverpakking behouden. De goederen blijven ook langer vers wanneer ze verpakt worden in luchtdicht materiaal. Het materiaal van EPS/tempex heeft een goede luchtdichtheid. Het gebruik van EPS dozen zorgt er dan ook zeker voor dat de kwaliteit van de goederen langer vers blijft tijdens het vervoer ervan.

Voordelen van EPS

  • Goedkoop
  • Ongevoelig voor vocht
  • licht materiaal
  • De verpakking met de hoogste isolatie waarde
  • Rotvrij, schimmelvrij

Wilt u meer weten over EPS neem dan contact op met een van onze specialisten!

Vu u gegevens in en onze specialisten nemen binnen 24 uur contact met u op, of bel +31 (0) 255 234 200