Het verzenden van vlees brengt bepaalde risico’s met zich mee omdat de kans bestaat dat het vlees zijn kwaliteit verliest tijdens het transport ervan. Dit kan schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid van de consument. In het Warenwetbesluit Bereiding en behandeling van levensmiddelen is vastgelegd aan welke voorwaarden het vervoer van onder andere vlees moet voldoen. Hier lees je met welke voorwaarden je rekening moet houden en hoe je vlees het beste kunt verzenden.
Vlees gekoeld verzenden
In het hierboven genoemde Warenwetbesluit staat aangegeven dat gekoelde producten bij een temperatuur van ten hoogste 7 °C bewaard dienen te worden. Bij het verzenden van gekoeld vlees kan je beste een temperatuur tussen de 3 en 5 °C aanhouden omdat vlees bij die temperaturen het beste zijn kwaliteit behoudt. Wanneer vlees zijn kwaliteit behoudt, bescherm je de consument tegen mogelijke gezondheidsrisico’s. Bovendien voorkom je onnodige kosten door vlees op de juiste temperatuur te verzenden. Dan hoeft de toezichthouder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) je namelijk geen boete te geven tijdens het uitvoeren van controles. Zeg niet dat ik je niet heb gewaarschuwd!
Maar hoe zorg je er nu voor dat je de consument (en eigenlijk ook je eigen portemonnee) inderdaad beschermt? Door gebruik te maken van koelelementen en bepaalde verpakkingsmaterialen kan gekoeld vlees zijn temperatuur behouden. Voor de verpakking van gekoeld vlees kan men het beste gebruik maken van EPS (piepschuim) dozen. Door de isolerende wanden houden EPS dozen het vlees op de juiste temperatuur. Bovendien beschermt een goede verpakking het vlees tegen vocht en besmettingen. Icepacks/gelpacks kunnen tevens worden ingezet bij het gekoeld versturen van vlees. Deze koelelementen kunnen op de gewenste temperatuur gekoeld worden, alvorens het vlees wordt verpakt. Naast gelpacks kan men ook gebruikmaken van bijvoorbeeld koelzakken om de temperatuur van vlees tijdens het verzenden op het gewenste niveau te houden. Koelzakken kunnen volgens specifieke afmetingen worden gemaakt en zijn makkelijk weg te gooien voor de consument.
Vlees bevroren verzenden
Om er zeker van te zijn dat vlees zijn kwaliteit tijdens het verzenden ervan behoudt, wordt vlees ook regelmatig diepgevroren verzonden. Aan het verzenden van bevroren vlees zitten weer andere voorwaarden verbonden dan aan het versturen van gekoeld vlees. Volgens het Warenwetbesluit moet bevroren vlees bewaard worden bij -18 °C of kouder. Daarbij mag de temperatuur van het vlees tijdens het vervoer ervan slechts een korte tijd ten hoogste -15 °C bedragen. Tijdens plaatselijke distributie is een temperatuur van ten hoogste 3 °C toegestaan.
Wat betreft het gebruik van transportmiddelen kan men het beste vormvaste koelelementen gebruiken als de middelen ook weer retour komen. Vormvaste koelelementen zijn van sterk materiaal gemaakt en zijn goed schoon te maken. Dit maakt ze geschikt voor hergebruik en daarmee tevens goed voor de portemonnee. Zo hoeft het behouden van de kwaliteit van vlees tijdens het verzenden ervan niet al te veel geld te kosten.
Wilt u meer weten neem dan contact op met een van onze specialisten!
Vu u gegevens in en onze specialisten nemen binnen 24 uur contact met u op, of bel +31 (0) 255 234 200