Groente en fruit gekoeld verzenden

Gepubliceerd op 3 augustus 2021 om 10:55

Groenten en fruit veilig én snel leveren door gekoeld verzenden via luchtvracht

Ondanks dat Nederland een klein land is, is het wereldwijd een grote exporteur van groenten en fruit. De export van groenten en fruit is de afgelopen jaren blijven groeien. Nederland draagt zodoende bij aan het voorzien van een gezonde voeding aan de wereldwijde bevolking. Groenten en fruit zijn het gezondst wanneer ze zo vers mogelijk worden geconsumeerd. Hoe verser groenten en fruit, hoe meer vitaminen en belangrijke voedingstoffen ze nog bevatten. Voor de export van groenten en fruit is het dan ook van belang om de producten zo snel mogelijk bij de klant te kunnen leveren. De snelste manier om producten over een lange afstand te leveren, is via luchtvracht verzending.

 

Luchtvracht verzending

Middels luchtvracht verzending worden producten van de ene luchthaven naar de andere luchthaven vervoerd. Als men kiest voor het verzenden van producten per luchtvracht kunnen producten al binnen één tot twee dagen bij de desbetreffende klant aankomen. Die snelle levering draagt bij aan het behoud van de kwaliteit van de producten. Een snelle levering alleen is echter onvoldoende om de kwaliteit van bederfelijke producten als groenten en fruit te behouden. Groenten en fruit zijn erg gevoelig voor temperatuurwisselingen. Het is daarom belangrijk dat het transport van deze producten onder de juiste condities plaatsvindt zodat de producten hun kwaliteit behouden. Zo voorkom je uitval van producten en ga je voedselverspilling tegen. Bovendien vermijd je op die manier schadeclaims. Zo is het behoud van de kwaliteit van producten niet alleen goed voor de gezondheid van de mens en de natuur, maar ook goed voor de (financiële) gezondheid van jouw bedrijf.

 

Producten als groenten en fruit behouden hun kwaliteit door ze gekoeld te houden tijdens het verzenden. Met behulp van de juiste verpakkingsmaterialen en koelelementen blijven gekoelde en bevroren producten op de juiste temperatuur tijdens het verzenden via luchtvracht. Het is echter niet alleen belangrijk om producten tegen uitval en andere schade te beschermen. Omdat er bij luchtvracht verzending sprake is van onbegeleid vervoer dient men ook te voorkomen dat criminelen toegang tot luchtvracht krijgen. Er bestaan verschillende oplossingen om groenten en fruit veilig en gekoeld te verzenden via luchtvracht.

 

 

Oplossingen om gekoelde en bevroren producten per luchtvracht te verzenden

Gelpacks 

Wanneer je een pakket gekoeld of bevroren wil verzenden via luchtvracht is het belangrijk om gebruik te maken van koelelementen. Met behulp van koelelementen blijven producten een langere tijd op de juiste temperatuur. De meeste groenten en fruit kunnen het best tussen de nul en acht graden gekoeld worden tijdens het verzenden ervan. Gelpacks hebben veel koelvermogen en kunnen producten tot 48 uur op de juiste temperatuur houden. Ze zijn daarom zeer geschikt voor luchtvracht verzending. Bovendien zijn gelpacks makkelijk weg te gooien. Aangezien het bij groenten en fruit vaak om luchtvracht verzending zonder retourprocedure gaat, maakt dat het gebruik van gelpacks tevens zeer geschikt. Gelpacks zijn in verschillende afmetingen en gewichten te verkrijgen. Omdat ze geen smeltwater afgeven (zoals bij ijs bijvoorbeeld wel het geval is) worden producten niet nat. Zo voorkom je schimmelvorming.

 

Isolatiefolie

Het gebruik van isolatiefolie voorkomt tevens het bederf van groenten en fruit. Isolatiefolie is een verpakkingsmateriaal dat ervoor zorgt dat groenten en fruit in de verpakking kunnen blijven ‘ademen’. Het folie past zich daarbij aan de omgevingstemperatuur aan. Bij koudere temperaturen blijft het folie meer gesloten, terwijl het bij hogere temperaturen juist meer opent. Op die manier krijgen de producten nog voldoende zuurstof en kan de uitgestoten CO2 de verpakking verlaten. Hierdoor blijven groenten en fruit langer goed.

 

Thermohoezen

Men kan kiezen thermocovers wanneer het gaat om de kwetsbare producten die extreem gevoelig zijn voor hoge temperaturen zoals zachtfruit en sla soorten of wanneer de producten naar een bestemming gaan met extreme hoge temperaturen zoals bestemmingen in het midden oosten. Deze hoezen kunnen pakketten in hun geheel verpakken. De buitenkant van thermocovers beschermt tegen uv-straling en aan de binnenkant van de thermocovers kan koude lucht reflecteren. Wanneer je koelelementen aan de verpakking met een thermocover toevoegt, creëer je dus eigenlijk een soort koelbox om je pakket heen. Omdat thermocovers pakketten volledig kunnen afdekken, is de bescherming tegen temperatuurinvloeden van buitenaf optimaal. Daarbij beschermen thermohoezen producten ook tegen eventuele schade tijdens het transport. Hierdoor zien de producten er nog op hun best uit als ze bij de klant aankomen, wat weer goed is voor de klanttevredenheid. Twee vliegen in één klap dus (en tegen die klap zijn je producten dan dus goed beschermd 😉). Nog een fijne bijkomstigheid van thermocovers is dat ze het risico op betrokkenheid bij criminele activiteiten verlagen. Ik spreek niet uit ervaring, maar je kan je zo voorstellen dat het best lastig is om drugs of explosieven onopgemerkt in een volledig afgesloten pakket te stoppen.

Wilt u meer weten over onze mogelijkheden neem dan contact op met een van onze specialisten!

Vul u gegevens in en onze specialisten nemen binnen 24 uur contact met u op, of bel +31 (0) 255 234 200