Hoe verzend ik (bevroren) vis veilig?

Gepubliceerd op 21 juli 2021 om 11:29

De uitspraak “zo gezond als een vis” is natuurlijk niet uit de lucht komen vallen. Vis bevat belangrijke voedingstoffen, zoals eiwitten, vitamine B12, mineralen en Omega-3 visvetzuren. Dit maakt het eten van vis gezond voor de consument. Om die gezonde eigenschappen te behouden, is het belangrijk dat de vis vanaf de vangst tot aan het bord van de consument veilig wordt behandeld. Voor het verzenden van vis betekent dit dat men de vis gedurende het transport op de juiste temperatuur dient te houden. Op die manier zal de vis niet bederven en komt de vis na verzending veilig bij de klant aan. Bovendien behoudt de vis zo tevens zijn verse smaak, wat een positief effect op de klanttevredenheid zal hebben. Hieronder lees je op welke manier je vis tijdens het verzenden op de juiste temperatuur kunt houden.

Vis gekoeld verzenden

Om de kwaliteit en veiligheid van vis tijdens transport te waarborgen, is het dus belangrijk om de vis goed te koelen. Vis behoudt zijn kwaliteit het beste tussen de vier en zeven graden. Je kunt hiervoor verschillende koelelementen gebruiken, zoals gelpacks. Gelpacks zijn ideaal om de juiste temperatuur te behouden tijdens het verzenden van vis. Zorg ervoor dat de vis niet in direct contact komt met de gelpacks. Op die manier voorkom je vriesschade. Verder is het belangrijk om de hoeveelheid gelpacks aan te passen aan de inhoud en de duur van het transport. Tot slot is het van belang de vis te verpakken in EPS dozen. Door de hoge isolatiewaarde van EPS blijft vis tijdens het verzenden in EPS dozen namelijk nóg langer koel.

Vis diepvries versturen

EPS dozen zijn tevens erg geschikt voor het versturen van diepvries vis. In plaats van gelpacks kan men er bij het versturen van diepvries vis ook voor kiezen om droogijs aan de verpakking toe te voegen. Met behulp van droogijs blijft vis minimaal 48 uur bevroren. Omdat het meeste droogijs tijdens het transport verdampt, blijft er geen water achter waardoor de visproducten en verpakkingen niet nat worden. Het gebruik van droogijs brengt wel specifieke veiligheidsvoorschriften met zich mee. Zo mag je droogijs nooit met de blote handen aanraken omdat dat bevriezing kan veroorzaken. Daarbij dient men droogijs uit de buurt van kinderen te houden. Door het droogijs in papier te wikkelen of in een extra doos te plaatsen, vertraag je het smeltingsproces. Dit is met name wenselijk als er een lange afstand moet worden afgelegd. Let er tot slot bij het gebruik van droogijs op dat de binnenste geïsoleerde verpakking niet luchtdicht is afgesloten. Droogijs heeft namelijk een bepaalde ventilatie nodig zodat het koolzuurgas uit de verpakking kan komen.

Door bovenstaande informatie toe te passen, waarborg je de kwaliteit van vis tijdens het gekoeld verzenden ervan en zal je je straks “als een vis in het water voelen” bij het verzenden van vis. 

Wilt u meer weten neem dan contact op met een van onze specialisten!

Vul u gegevens in en onze specialisten nemen binnen 24 uur contact met u op, of bel +31 (0) 255 234 200