Medicijnen veilig en gekoeld versturen naar het buitenland

Gepubliceerd op 14 september 2021 om 12:10

Jaarlijks worden er veel medicijnen vanuit Nederland naar het buitenland verzonden. Medicijnen zijn temperatuurgevoelige producten. Het versturen van medicijnen naar het buitenland dient daarom met veel zorg en voorzichtigheid te gebeuren. Wanneer medicijnen op een verkeerde manier bewaard of verstuurd worden, kan de werkzame stof van medicijnen worden beïnvloed. In Nederland houdt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd toezicht op de kwaliteit van medicijnen. Bij het versturen van medicijnen naar het buitenland dient men zich aan de regels voor opslag en vervoer van medicijnen te houden. Om aan de voorgeschreven vervoersomstandigheden te voldoen, is het van belang om gebruik te maken van geschikte uitrusting.

Medicijnen gekoeld versturen

 

Een geschikte uitrusting zorgt ervoor dat de medicijnen tijdens het verzenden naar het buitenland continu op de juiste temperatuur blijven. Door het inzetten van koelelementen zal je een continue temperatuur kunnen garanderen tijdens het versturen van de medicijnen. Voor de meeste medicijnen geldt dat zij bewaard moeten worden op een temperatuur tussen de 2 en 8 graden. Icepacks kunnen producten op een constante temperatuur tussen de 0 en 8 graden houden. Deze koelelementen zijn daarom zeer geschikt om te gebruiken bij het gekoeld versturen van medicijnen naar het buitenland. Wanneer men koelelementen gebruikt bij het versturen van medicijnen is het van belang de koelelementen op zo’n manier te plaatsen dat ze niet direct in aanraking komen met de medicijnen.

 

Medicijnen beschermen tegen externe factoren

 

Verder is in de regelgeving rondom de kwaliteit van medicijnen opgenomen dat medicijnen beschermd moeten worden tegen de invloed van licht, temperatuur en vochtigheid. Deze externe factoren kunnen namelijk een schadelijke invloed hebben op de kwaliteit en de werking van medicijnen. Door gebruik te maken van isolerend verpakkingsmateriaal bescherm je medicijnen tegen deze externe factoren. Zo kun je medicijnen verpakken met EPS dozen. EPS is materiaal dat ongevoelig is voor Uv-straling en vocht. Hierdoor bieden EPS dozen bescherming tegen de invloed van licht en vochtigheid. Daarnaast hebben EPS dozen een isolerende werking waardoor ze medicijnen tijdens het versturen tegen de invloed van temperaturen van buitenaf beschermen.

 

Een andere optie voor het isolerend verpakken van medicijnen is de TempGuard box. Het materiaal van deze doos isoleert op een zelfde manier als het materiaal van een EPS doos. Door het inzetten van isolerende verpakkingsdozen, zoals de EPS doos of de TempGuard box, zorg je ervoor dat medicijnen hun kwaliteit tijdens het verzenden behouden. Op die manier draag je bij aan de gezondheid van de mensen en dieren voor wie de medicijnen bedoeld zijn. Maar met de TempGuard box doe je meer dan dat. De TempGuard box bestaat namelijk uit isolatievellen die gemaakt zijn van 100% gerecycled papier. Het gebruik van de TempGuard box is daarom goed voor zowel mens en dier, als voor het milieu!

Wilt u meer weten over onze mogelijkheden neem dan contact op met een van onze specialisten!

Vul u gegevens in en onze specialisten nemen binnen 24 uur contact met u op, of bel +31 (0) 255 234 200