Verpakkingen als alternatief voor gekoeld transport

Gepubliceerd op 7 oktober 2021 om 12:36

Koelwagens worden veel ingezet bij het transport van bederfelijke producten. Koelwagens bevatten een koelinstallatie waarmee producten op de juiste temperatuur worden gehouden. Door de koelinstallatie verbruiken koelwagens meer energie, wat hogere kosten met zich meebrengt. Dit maakt de inzet van koelwagens alleen kosteneffectief bij het versturen van grote hoeveelheden bederfelijke producten. Door veranderingen in het koopgedrag van de consument is er echter steeds vaker sprake van het leveren van kleine hoeveelheden bederfelijke producten. Zo is onder andere de verkoop van maaltijdboxen de afgelopen jaren sterk gestegen. Daarnaast maken consumenten steeds vaker gebruik van bezorgservices van supermarkten en andere speciaalzaken. Het wordt de consument zodoende steeds gemakkelijker gemaakt, waar bezorgservices moeten inspelen op deze veranderingen. Zij dienen de kwaliteit van bederfelijke producten te behouden, maar willen natuurlijk wel winstgevend blijven. Voor kleine leveringen vormen koelwagens een dure optie. Verpakkingen voor gekoeld transport vormen een goed alternatief

 

Verpakkingen voor gekoelde producten

Verpakkingen voor gekoelde producten zijn gemaakt van materiaal met een isolerende werking. Hierdoor houdt de verpakking de producten op een constante temperatuur. Door koelelementen aan de verpakkingen toe te voegen, blijven producten tijdens het transport op de gewenste temperatuur. Daar heb je dus geen hele koelwagen voor nodig. Daarbij kan men met gekoelde verpakkingen veel verschillende producten toch gezamenlijk leveren. Een koelwagen biedt één constante temperatuur, terwijl bederfelijke goederen uiteenlopende eisen kennen onder welke temperatuur zij het beste bewaard dienen te worden. Het gebruik van verpakkingen voor gekoelde producten maakt het mogelijk om verschillende producten op hun eigen gewenste temperatuur te koelen, maar wel gezamenlijk te leveren. Wel zo fijn om je boodschappen in één keer thuis te kunnen ontvangen en niet in allerlei aparte leveringen, toch?

 

Milieuvriendelijk en kostenbesparend

Naast dat het gebruik van verpakkingen voor gekoeld transport bijdraagt aan een fijn proces van de levering, zijn gekoelde verpakkingen milieuvriendelijk en kostenbesparend. Steeds meer verpakkingen zijn gemaakt van gerecycled materiaal, zoals papieren verpakkingen. Papier is zeer geschikt voor verpakkingen van gekoelde producten. Papier heeft van zichzelf een isolerende werking en kan in een gelaagde vorm gevouwen worden. Die gelaagde vorm maakt dat de temperatuur aan de binnenkant van de gekoelde verpakking constant blijft. Papier is daarbij een goedkoop verpakkingsmateriaal, waardoor de kosten laag blijven. De kosten blijven tevens laag omdat veel verpakkingen en ice packs die men gebruikt voor gekoeld transport herbruikbaar zijn. Bovendien maken gekoelde verpakkingen het mogelijk om snel kleinere leveringen te kunnen doen en toch winstgevend te blijven. De concurrentie onder bezorgservices is de afgelopen jaren namelijk sterk toegenomen. Hierdoor is het steeds belangrijker om snel te kunnen leveren. Gekoelde verpakkingen maken het mogelijk aan deze behoefte te kunnen voldoen, zonder dat dit de hoge kosten van een koelwagen met zich meebrengt.